Så här gör du med gammal hemelektronik

 

Har du gammal hemelektronik hemma som du inte längre vill ha kvar? Idag byts hemelektronik och andra tekniska och elektriska prylar ut oftare än någonsin. Den gamla elektroniken ska ta vägen någonstans, men var? Man kan inte bara slänga den var man vill, som i hushållssoporna.

"Obsolete computer electronics equipment for recycling,"

Från och med 1 oktober 2015 kom nya regler att gälla för elavfall. Det skriver tidningen NyTeknik om i en artikel. Det innebar att du fick möjlighet att lämna gammal elektronik som du vill bli av med till större butiker som tillhandahåller elutrustning i sitt sortiment. Om butiken är försäljare av elektrisk utrustning och dessutom har större än 400 kvadratmeter försäljningsyta är de skyldiga att ta emot elavfall i mindre storlek. Mindre storlek definieras som mindre än 25 centimeter, och vanliga artiklar är mobiltelefoner, batteridrivna leksaker och mindre köksredskap som exempelvis elvispar. Vanligtvis handlar återförsäljarna om elektronikkedjor, men även vissa livsmedelsbutiker och leksaksaffärer säljer elektriska prylar och är således skyldiga att ta emot de uttjänta elprodukterna när du kommer med dem. Om man hellre vill lämna sina gamla elektriska prylar vid kommunernas återvinningsstationer går det lika bra. Det är även dit man vänder sig om man har större elektronikavfall som inte butikerna är skyldiga att ta emot.

Genom att sortera sitt elavfall gör man miljön en tjänst och låter resurserna återföras till förnyad användning. I Sverige har vi en otroligt hög konsumtion av elektriska prylar. Vi skulle kunna använda dem under en längre tid med hänsyn till både ekonomi och miljö. Det positiva i det hela är att vi trots allt är förhållandevis bra på att samla in och ta hand om det elektroniska avfallet, och en del av det kan gå till återvinning.

Naturvårdsverket ger upplysningar om de flöden av konsumentnära elektronik och elavfall som man statistikfört i olika studier. Elavfall är det snabbast växande av alla sorters avfall. På global nivå har vi snart nått 50 miljoner ton totalt per år! Det är ruskigt höga siffror. Det man kan göra för att hjälpa miljön är att tänka sig för innan man köper nytt, försöka ha kvar de saker man redan har under längre tid och hantera avfallet rätt. Hellre kanske man kan sälja eller byta, än att slänga bort saker man tröttnat på.

Reply

mts_wordx