Modern hemelektronik

 

Elektroniska prylar tar en allt större del av det moderna hemmet, och idag kan man mer eller mindre inte klara sig utan hemelektroniken. Det är allt från praktiska ting som underlättar vår vardag till rena nöjesprodukter som är underhållande och fungerar som ett tidsfördriv för oss.

woman chooses a TV in the store

Kanske mest populär och beroendeframkallande är den lilla men ack så använda prylen som kallas för smartphone. I var mans hand ligger den tryggt inbäddad, iPhonen eller Androiden. Som komplement finns surfplattan eller datorn. Mobiltelefonin kom redan under 1950-talet men då var antalet abonnenter mycket lågt. I Sverige var det omkring 125 stycken. De tre basstationerna låg i Stockholm, Malmö och Göteborg och mobiltelefonerna hade automatiskt kopplade växlar. Mobilen var ansluten till antingen en, två eller alla tre av växlarna. Dåtidens telefoner rymdes dock inte i en hand, utan var betydligt större. På grund av storleken och behovet av ström monterades de i bilar. Därifrån kom smeknamnet ”biltelefon”.

De kommande åren fick fler tillgång till telefonerna och utvecklingen gick framåt med nya funktioner och bättre fungerande telefoner. 1991 invigdes det så kallade GSM-systemet som gjorde att tillgänglighet och täckning blev bättre. Under slutet av 1990-talet började de så kallade smarttelefonerna att utvecklas, vilket ledde till en fullkomlig explosion under 2000-talet. Idag lever många tätt intill sin telefon som erbjuder mängder av funktioner förutom att man kan ringa med den. Idag står själva telefonsamtalen endast för en liten procent av den totala mobiltelefonanvändningen. Man använder så kallade applikationer, eller appar, för oändligt många ändamål. Det har gjort att marknaden för apptillverkningsprogram som Cordova och mängder av andra tekniker har växt i takt med behovet.

Förutom mobiltelefonen har vi förstås en massa annan hemelektronik i våra hem. Hemelektronik är samlingsnamnet för de elektriska apparaterna vi har i våra hem. Tidigare utgjordes de av TV-apparater, ljudanläggningar och videobandspelare, men idag har vi dessutom många olika former av datautrustningar och som sagt mobiltelefoner. Hushållsapparater räknas inte in i kategorin hemelektronik, trots att det drivs av el många gångar. Ugnar, spisar, mikrovågsugnar och kyl och frys hör heller inte till kategorin utan benämns istället som vitvaror.

Reply

mts_wordx