Den praktiska mikrovågsugnen

Med mikrovågsugnens intåg i köket på 1980-talet så revolutionerades matlagningen i hemmet. Det som tidigare tog timmar att förbereda och laga tog nu bara minuter, vilket sparade massor med tid och ansträngning för allt mer stressade människor där varje minut var dyrbar. Med mikrovågsugnen, eller micron som den snart kom att kallas, kunde man både laga mat, baka och värma både vatten, kaffe och andra vätskor snabbt och enkelt. Micron slog snabbt igenom i Sverige på 1980-talet och snart fanns den i var mans hem och även i allt större antal i lunchrummen på våra arbetsplatser, för att vi snabbt och enkelt skulle kunna värma och äta vår lunch utan att behöva lämna kontoret stressiga arbetsdagar. Så småningom kom mikron också med mer och mer avancerade funktioner såsom till exempel en roterande bottenplatta, vilken gjorde att värmen fördelade sig ännu bättre i det som skulle värmas. Micron är fortsatt även idag mycket populär.

Microvågsugnen kan rädda din dag

Ibland kan dagarna vara stressiga och värst för många är nog morgonen. Du somnade kanske till efter att väckarklockan gick igång och måste skynda dig. Då är det bra att mycket går att laga i micron, till exempel en nyttig frukost. Du sätter i gång kaffebryggaren lite snabbt, tar fram bröd och ost för en snabb smörgås medans du gör dig klar för dagen. Morgonen är den viktigaste tidpunkten på hela dagen och det är viktigt att du får i dig en näringsrik frukost som dessutom skall hålla dig mätt i ett par timmar. Du kan snabbt och enkelt tillaga till exempel havregrynsgröt i micron som du sedan toppar med nyttig frukt eller bär. Du kan också snabbt vispa ihop och i mikron baka till några alldeles färska scones på bara ett par minuter. På kvällen kan man enkelt laga både middag och kvällsmat i mikron, både för dagens behov men även för att spara i matlådor att ta med till jobbet eller spara till kommande dagar. Idag finns det massor med kokböcker och hemsidor som specialiserat sig på recept för att laga i mikro.

Ibland kanske det inte skall gå så fort?

Med ett liv som blir allt stressigare och allt mer som skall hinnas göras på allt kortare tid, både på jobbet och hemma, så måste vi också hitta tid till avslappning och vila. Det var förmodligen det som var tanken med mikron från början, att vi skulle få tid över till att göra andra och roligare saker, kanske inte att vi skulle skruva upp tempot ytterligare och trycka in ännu mer att göra på den tid vi sparade med hjälp av mikron. Ibland kan jag tycka att vi skulle må mycket bättre om vi hade till exempel en mat-och-sov-klocka som Skalman, så att vi fick bestämd och avsatt tid till avslappning och vila på bestämda eller i alla fall regelbundna tider. I vilket fall så fortsätter vi köpa mikrovågsugnar i stadig takt och de är idag lika självklara i ett kök som kyl och frys, så även om vi kanske inte lärt oss att använda tiden vi sparat på bästa sätt så skapar det i alla fall förhoppningsvis fler jobb inom detaljhandeln och för kokboksförfattarna.

Reply

mts_wordx