Hur kan man återvinna hemelektronik?

Våra elektroniska prylar blir bara fler och fler. De är till nytta och glädje så länge de fungerar men förr eller senare börjar de tappa prestandan och ofta slutar de fungera helt till slut. En alltmer omdebatterad fråga är hur man som privatperson förhåller sig till elektronikåtervinning. Hur gör man egentligen när datorn har lagt av? Ska man slänga den i grovsoprummet eller låta den samla damm i ett förråd hemma? Finns det rentav ett sätt att återvinna hemelektronik själv eller måste man vända sig till någon som är expert på området?

stranded_lamp_wireLaga istället för att slänga

Om man har lite koll på teknik vet man nog hur datorer och andra tekniska apparater är uppbyggda. Svenskarna slänger alldeles för mycket elektronik som egentligen skulle gå att laga med ganska enkla medel. Eftersom många upplever elektroniken som ett mysterium kan det ta emot att försöka lösa ett elektroniskt problem själv. Man ska lämna de farliga sakerna till experterna men enklare saker kan nästan alla klara av. Ett vanligt problem är att mobilens laddare går sönder. Ofta är det koppartrådarna i sladden som har fått för mycket press på sig så att de helt enkelt har tappat kopplingen. Genom att noga linda de känsliga punkterna med eltejp kan din laddare överleva ett längre tag än du kanske tror. Njut i en kontinentalsäng medan din mobil laddas på nattduksbordet bredvid. Kom bara ihåg att koppla ur den när du ska använda mobilen, det är nämligen i rörelse som de tunna koppartrådarna brukar slitas.

Återvinna för miljöns skull

Samtidigt som våra tekniska apparater blir fler ökar medvetenheten om miljöförstörelsen i världen. Många tycker att teknik är lite mystiskt. De vet inte vad de ska göra av sin dator eller mobilladdare när den väl går sönder. Vissa saker ska man inte mixtra med eftersom eldrivna prylar kan skada en, men några mindre ingrepp klarar även den mest oerfarna teknikanvändaren. I mobilladdarens sladdar är det ett vanligt problem att koppartrådarna vrids så att de till slut tappar kopplingen och inte kan ladda längre. Detta går att förebygga genom att tejpa med eltejp. I vissa fall går det även att rädda själva sladden med samma metod, kom ihåg att hålla ett jämnt tryck. Det ligger ett visst värde i alla dessa koppartrådar som skulle återvinnas om man inte lyckades rädda sladden. Några sådana trådar kanske kan bli medaljer i OS 2020
eftersom medaljerna också är gjorda av olika typer av metaller. Det skulle vara fint om även sportens värld satsade på hållbarhet.

 

Reply

mts_wordx