Hemelektronik och elkostnader

Elkostnader kan vara en tung post då du sammanställer hemmets utgifter. Vill du spara in pengar bör du kolla in även dessa utgifter. Att byta elbolag och uppdatera hemelektroniken kan på sikt ge lite mer klirr i kassan.

Att få ned sina kostnader

Att få ned hemmets kostnader brukar vara en tråkig uppgift att utföra. Ofta handlar det om att göra mindre av det roliga. Men när det kommer till hemelektronik finns det faktiskt saker man kan göra, som på ytan inte förändrar någonting. Dessutom sparar det pengar. Att byta elbolag innebär inte att strömmen i väggen blir annorlunda, den fungerar naturligtvis som vanligt. Så därför är ju billigare el alltid bättre rent ekonomiskt. Ett exempel är bonustimmen från Göta energi där man helt enkelt bjuds på en gratistimme med el, och detta varje dag på året!

Så mycket ström drar hemelektronik

En stationär dator brukar man räkna dra ungefär 200-500 watt (då den används). Detta kan jämföras med en bärbar som drar runt 20-50 watt vid normal användning. En 42″ TV drar ungefär 60-80 watt. Man ska då tänka på att den i standbyläge, då den är avstängd men ännu lyser med sin röda lampa, drar 1-3 watt. Det lönar sig alltså att helt bryta strömmen för att spara el på ett hel år. När det kommer till spelkonsoler kostar exempelvis en Xbox One 150-200 kr per år, om den konstant står i standbyläge.

Kostnader för hemelektronik

Tillhör du dem som ofta köper hemelektronik på avbetalning? Detta kan stå dig dyrt om det finns dolda avgifter. Det är nästan alltid billigare att betala sina hemelektronikvaror direkt. Särskilt uppmärksam ska man vara för låga månadsbetalningar över en lång tid. En TV som kostar 5000 kr kan mycket väl kosta det dubbla i slutänden om den ska avbetalas flera år. Gör man en avbetalning som inte innehåller några extra utgifter, är det dock viktigt att man håller sig till avbetalningsplanen och inte missar en inbetalning. Risken är annars att det övergår till ett lån med ränta.

Andra sätt att sänka sina kostnader

Det är vanligt att man använder kreditkort för att finansiera sina hemelektronik inköp. Därför är det lätt att dra på sig onödigt stora kreditkortsskulder. Hemelektronik har ju den nackdelen att den sällan går att sälja vidare, åtminstone inte med några år på nacken, och aldrig till ett bra pris. Kreditkortsskulder riskerar att äta upp privatekonomin då räntan ofta är hög. Därför bör man satsa på att betala av dessa skulder innan nästa inköp av hemelektronik sker. En kreditkortsskuld som man aldrig riktigt betalar av, kommer kosta flera gånger sin ingångssumma. Har man flera kreditkortsskulder börjar man tackla den skuld med högst ränta först, medan man betalar åtminstone minimibeloppet på de andra lånen.

  • Lägg tillfälligt undan kreditkorten tills skulden är på noll.
  • Betala bort skulden på lånet med högst ränta.
  • Fortsätt fokusera på det näst dyraste lånet.

Reply

mts_wordx