Ska man samla på elektronik?

När det gäller gammal elektronik går åsikterna isär. Det finns de som menar att det inte finns någon anledning att spara gamla mobiltelefoner, tv-spelskonsoler eller fasta telefoner, och att man istället bör sälja dem vidare eller återvinna dem. Andra menar att gammal elektronik med tiden kommer att öka i värde, precis som allt annat som blir äldre. Det man kan konstatera med säkerhet är att viss hemelektronik kommer att bli allt mer sällsynt i takt med att exemplar av en viss modell förstörs av ålder eller dålig skötsel, och det som är sällsynt är ju generellt mer värdefullt. Det är dock ingen garanti; precis som med alla typer av antikviteter är egentligen deras värde bara vad någon är villig att betala för dem. Värdet kanske därför bara är uppenbart för de som själva samlar och är intresserade.

Om det är värt att samla på gammal elektronik eller inte är således egentligen en högst individuell fråga, som det sannolikt inte finns ett objektivt svar på. Något annat som man måste ha i åtanke är att det inte är säkert att man kommer att kunna använda tekniken i framtiden. Det gäller särskilt den elektronik som drivs av batterier, eftersom batterimodeller och batterityper ständigt förändras. Batterier till utdaterad elektronik kan kanske i framtiden bli en specialiserad nisch som några få teknikkunniga riktar in sig på att tillverka, men det är inget man kan utgå från eller räkna med.smartphone-1138901_960_720

Nackdelen med alla typer av samlingar är självklart att de tar upp plats, och äldre hemelektronik är dessutom ofta ganska stor och otymplig. Det kan därför vara värt att överväga olika typer av lagringsmöjligheter om man bestämmer sig för att behålla den gamla elektronik man äger. Om du behöver hjälp med magasinering i Värnamo, kan du gå in på prinsenslager.se. Där får man tillgång till ett varmt och torrt förråd, vilket är särskilt viktigt när man ska förvara elektronik i ett lager under långa perioder; fukt kan på sikt förstöra elektroniken. Det är något man också måste ha i åtanke om man väljer att lagra sin samling i hemmet. Det finns dock liknande lagringslösningar i hela landet, så utrymme behöver inte vara ett hinder för att börja samla på sällsynt elektronik.

Reply

mts_wordx