Dator- och TV-spel är idag en jätteindustri som sedan länge har sprungit ikapp filmindustrin. Riktigt så såg det inte ut på 80-talet när hemdatorerna och spelkonsolerna började slå igenom på allvar.
Den snabba teknikutvecklingen har gjort att till och med dagens mobiltelefoner är flera hundra gånger snabbare än vad 80-talets hemdatorer och spelkonsoler var. Därför är det inga problem att spela de gamla klassiska spelen i en smartphone via en så kallad emulator som i mjukvara emulerar de gamla spelmaskinernas hårdvara. Så om du har en gammal trasig mobil som bara ligger och samlar damm och inte används kan du alltid laga din iPhone och göra om den till en dedikerad spelmaskin för gamla retrospel. Det finns till och med särskilda handkontroller att köpa till mobilen om man vill få till en mer äkta känsla med fysiska knappar att trycka på.
Nintendo Entertainment System
Nintendo Entertainment System, mer känt som NES, är Nintendos 8-bitars spelkonsol som lanserades i Japan 1983 (dock under namnet Famicom), i USA 1985 och slutligen i Sverige 1986. NES blev en enorm succé, inte minst tack vare plattformsspelet Super Mario Bros som ofta följde med när man köpte spelkonsolen. Spelen lagrades på elektroniska kassetter (cartridges) och startade därför omedelbart, till skillnad från spel till hemdatorerna vid denna tid som lagrade spelen på antingen kassettband eller disketter med långa laddningstider som följd.
Nintendos grå låda har många fans än idag och i slutet av 2016 släpptes Nintendo Classic Mini, vilket är en replika av en NES, fast i ett betydligt mindre format. Under skalet sitter modern hårdvara med en NES-emulator. 30 populära NES-spel är inbyggda i Nintendo Classic Mini. Den som inte nöjer sig med att emulera gamla NES-spel i mobilen kan alltså ta nostalgifaktorn ett steg längre genom att emulera spelen på denna miniversion av NES:en.
Commodore 64
En annan populär spelmaskin under 80-talet var Commodore 64 (C64). Den bygger också på 8-bitarsarkitektur men är inte en spelkonsol utan en komplett dator med inbyggt tangentbord och möjlighet att koppla in tillbehör som skrivare, modem och annat. Rent grafiskt är den lite sämre än NES men ljudchippet är strået vassare då det ursprungligen designades för att kunna sitta i en synthesizer.
Spelen till C64 kan lagras på både kassettband och disketter, men de flesta hade en bandstation eftersom diskettstationerna var ganska dyra. Att det gick att lagra spelen på vanliga ljudkassettband, som man kunde köpa på närmaste bensinmack, och att det dessutom enkelt gick att kopiera spel av sina kompisar bidrog förmodligen också till C64:ans popularitet.
Även vad gäller C64:an har det på senare år kommit en miniversion av den som använder sig av emulering för att köra gamla spel och program. 2018 kom C64 Mini som har portar för både HDMI och USB. I december 2019 lanserades dessutom THEC64, som till skillnad från C64 Mini är lika stor som originaldatorn och dessutom har ett fullt fungerande tangentbord. Det gör att det till exempel går att skriva små program i BASIC. Man kan även ladda in egna spel och program enkelt från ett USB-minne.
Reply