Spara el hemma med de här knepen

El är en så självklar del av vår vardag att många av oss överhuvudtaget inte funderar över hur mycket vi förbrukar. Det är förstås en stor anledning till varför de flesta av oss också förbrukar mer el än vad vi behöver. I det här inlägget tänkte jag uppmärksamma dig på några saker du kan göra för att spara el som du kanske inte tänkt på.

Vilka elektronikprylar drar mest ström?

Vilka hushållsapparater förbrukar mest el? Generellt sett kan man säga att de mest strömförbrukande apparaterna är de som värmer upp eller kyler ned. Till den kategorin hör apparater som kyl och frys, AC-anläggningar, tvättmaskiner och torktumlare, diskmaskiner och el-element. Störst besparingar kan du därför göra genom att först och främst hitta en optimal inomhustemperatur som varken är för hög eller för låg.

Byt till Tibber och få bättre koll på elförbrukningen

Om du har tillgång till mer information om hur din elförbrukning ser ut ger du dig själv bättre möjligheter att sänka den. Jag tror inte att det finns något annat svenskt elbolag som ger sina kunder mer information, eller som gör den lika lättillgänglig, som Tibber. Tibber har nämligen utvecklat en app som är kopplad direkt till din elförbrukning. Med hjälp av appen, som finns till både iOS och Android, kan du koppla upp ditt hem och få kontroll över din elförbrukning inom allt från uppvärmning till elbilsladdning och mer. Vad som också är bra är att all el från dem är grön. På adressen https://tibber.com/se/ hittar du allt du behöver veta om Tibber och deras tjänster.

Sätt att spara ström

Kör inte maskiner som tvättmaskiner etc. i onödan – tvätta inte enskilda eller få plagg. Tvätta också på så låga temperaturer som möjligt. Att låta tvätten torka naturligt är förstås att föredra. Om du står i valet mellan ett torkskåp och en torktumlare så bör du välja det senare. Torktumlare är nästan dubbelt så energieffektiva jämfört med torkskåp.

Tycker du om att bada? Om du gör det kanske det är någonting du får spara till mer lyxiga tillfällen, åtminstone om du vill spara på elen. Ett tips är att du byter duschmunstycket till ett som är snålspolande.

I köket kan det vara värt att du kastar ett extra öga på din frys. Är det en gammal frys? Då kan det vara en av de värsta energibovarna i ditt hem. Kyl och frys är i princip de enda elektroniska prylarna du har i hemmet som står på dygnet runt året om. Att köpa en nyare kyl eller frys som är mer energisnål kan därför vara ett ypperligt sätt att minska elförbrukningen.

Handdiskar du i tron att det är det mest energisnåla alternativet? Då kanske det är läge att tänka om. Nuförtiden är diskmaskiner väldigt snåla med vatten och dessutom väldigt effektiva. Du behöver i regel inte ens skölja disken innan du ställer in den i maskinen. Handdisk kan kräva så mycket som dubbelt eller tre gånger så mycket vatten som att diska i diskmaskin.

Reply

mts_wordx