2001 kom världens första kommersiellt tillgängliga robotdammsugare, vilket var modellen Trilobite ZA1 från svenska Electrolux. Den var väldigt tjock jämfört med dagens robotdammsugare men avancerad för sin tid. Bland annat hade den ultraljudssensorer för att upptäcka hinder. Den hade, likt dagens modeller, även infraröda sensorer på undersidan. Dessa gör att den kan känna av trappor och andra avsatser, för att inte köra ner för dem. Tillverkningen av Trilobite upphörde dock några år senare och förmodligen berodde det på att den var lite före sin tid, samtidigt som priset var väldigt högt.
Robotdammsugarnas iPhone
Nästan två decennier senare har det hunnit hända en hel del i den tekniska utvecklingen och dagens robotdammsugare är därför både billigare, kompaktare och mer avancerade. Från att ha varit en exklusiv lyxprodukt har robotdammsugaren idag blivit något som alla har råd med.
Den mest kända modellen är Roomba från iRobot. Man skulle kunna jämföra iRobot med robotdammsugarvärldens motsvarighet till Apple. Deras städrobotar är ganska dyra men väldesignade då företaget har många års erfarenhet av just denna typ av produkter.
Den allra enklaste Roomba-modellen kostar idag runt 2000 kronor, medan flaggskeppsmodellen går på över 17 000 kronor. Men det kostar som bekant att ligga på topp.
Har blivit smartare med åren
Under många år var det standard att robotdammsugarna bara åkte omkring lite kors och tvärs, till synes slumpmässigt, när de städade. På senare år har de dock blivit smartare och fått sensorer som gör att de kan bygga upp kartor över rummen de städar och samtidigt veta var de redan har städat, så de inte åker på samma plats flera gånger. Dammsugningen blir med andra ord mer systematisk och effektiv.
Det finns i huvudsak två olika typer av sensorer för detta ändamål; kamera eller laser. Fördelen med kamerasensorerna är att de är betydligt billigare än laser, men de fungerar ofta sämre under dåliga ljusförhållanden. Lasern däremot fungerar lika bra i solljus som när det är becksvart.
Appar och virtuella avgränsningslinjer
I samband med att smartphones blivit var mans egendom har även robotdammsugarna fått egna appar så man kan starta dem, schemalägga städtider och göra diverse olika inställningar från mobilen. I appen kan man dessutom se kartan som robotdammsugaren skapar och på nyare modeller även välja vilka enskilda rum som ska dammsugas.
En annan finess som börjat bli vanlig på senare år är att man kan rita ut virtuella avgränsningslinjer direkt på kartan i appen för att spärra av vissa områden av städytan. Tidigare har man behövt lägga ut magnetband på golvet eller ställa ut små batteridrivna ”virtual wall”-enheter där man inte ville att robotdammsugaren skulle kunna ta sig fram.
Reply